Усі охочі, завдяки Культурно-мистецькій асоціації «Арт-спокуса», мали можливість поринути у справжню містерію національного писанкарства.

Одними з перших у дивовижному виді мистецтва і культури спробували себе українські захисники та захисниці. Військовослужбовцям його опанувати допомагала найкраща писанкарка Миколаївщини, заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Ульянкіна.

«Цей майстер-клас присвячений традиціям написання писанок, історії. Вивчаємо історію, дізнаємося, що означають ті, чи інші символи, що означає колір. Ми створюємо традиційні писанки», - говорить керівниця Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова.
 
Українська військовослужбовиця, пані Олеся, розписом писанок займається не вперше. Іще в дитинстві її матуся привела до школи писанкарства. Згодом, здобуваючи вищу освіту, була учасницею тематичних занять й заходів.
 
«Зараз це мій третій випадок, коли я пишу писанку. І напевно, зараз я у більш свідомому віці з певними бажаннями й розумінням, що я хочу малювати. І для чого ця писанка буде у мене зберігатися. Якби у мене було більше вільного часу я думаю, що стовідсотково цим займалася б. Чи просто на вихідні дні у вільний час. Але рідним обов`язково розкажу. Приїду додому покажу, розкажу. І думаю, що ми спробуємо, бо у мене з попередніх років також вдома збереглися писачки. І думаю, що ми всі разом спробуємо», - ділиться українська захисниця.
 
Символ відродження, любові та надії, без якого неможливо уявити Великоднє свято, носій унікальних традицій та інформації. Відповідно на українських писанках відображається історія російсько-української війни. Поруч із прадавніми знаками пращурів з`являються сучасні, які мають надзвичайну мистецьку вартість.
 
Патріотизмом були просякнуті й роботи військовослужбовців.
 
«Сьогодні захисники України на висоті скрізь. І в писанкарстві вони теж це довели, що цей вид мистецтва їм під силу. Зробили дуже чудові писанки. Ми намагалися робити стародавні. Але кожен вносив свою авторську ідею. Ми бачимо і тризуби з`являються посеред наших стародавніх хрестів, сварг, зірочок. Я дуже рада, що ми на яйце, яке є складовою української магії та оберегом, нанесли всі ці символи. І тепер віримо, що все буде добре!Разом до Перемоги! І писанки нам в цьому теж будуть допомагати обов`язково», - зазначає заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Ульянкіна.
 

 

Більше фото тут

© 2020-2024 ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Всі права захищені
Розробник web-studio NaturalArt
Угору