Ця зустріч стала справжньою подією для нашого міста. 15 жовтня в рамках програми-мандрівки "Слідом за голосами" в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького презентували "Антологію військових письменників".

Про свої поїздки регіонами України, збірку та її незламних, героїчних авторів миколаївцям розповідала волонтерка, громадська діячка, директорка Львівської бібліотеки ім. Романа Іваничука Тетяна Пилипець.

Проєкт народився з форуму військових письменників. Він живе у Львові й там вже став майже родинною історією. До антології увійшли твори 30 авторів, які сьогодні перебувають на фронті, ветеранів й волонтерів. 2022 року вони передали пані Тетяні Пилипець свої прозові й поетичні твори. І це лише їх невеличка частина.
 
«До початку проєкту все почалося з півдня. Все почалося на річницю визволення Херсону. І ми не планували, що цей проєкт так далеко буде їхати. Книга мала з`явитися з дня на день. Але в Херсоні ми вже говорили про неї, як доконаний факт. І я повернулася тоді в Київ, отримала її вже у друкованому вигляді. І цей проєкт почав жити. Ми спочатку справді поїхали до сусідів. Ми проїхали західні області. Ми маємо закрити тільки ще питання з Чернівцями. Будемо мати ще окремий виїзд. І з Ужгородом», - говорить Тетяна Пилипець.
В географії програми-мандрівки не лише бібліотеки обласних центрів. Команда Тетяни Пилипець відвідує заклади з якими перебуває у дружній співпраці. Допомагає їй в цьому Благодійний фонд «Бібліотечна країна».
 
«Це бібліотекарі, які стали шелтерами. Де багато працює людей, які вимушені були залишити свої домівки й бібліотеки. Тому це теж такі наші основні локації», - акцентує пані Тетяна.
 
Проєкти Тетяни Пилипець та її однодумців вже встигли стати магнітом для талановитих літераторів, художників, фотографів, видавців. Сім років тому вона започатковувала мистецький рух на Львівщині маючи за плечима досвід організації й проведення фестивалю «Кальміус». Він родом з Донеччини й Луганщини й туди обов`язково повернеться, підкреслює Тетяна Пилипець.
 
«Мені дуже хотілося фронтовиків-авторів, які частіше бували на наших подіях в Бахмуті, Краматорську, Костянтинівці, мені дуже хотілося їх до Львова. Ближче до дому. Тому що, якщо до нас приїжджали комбатанти – це були все ж таки наші автори, з наших країв. Або знані, їм давали довші відпустки та вони могли робити ширші презентації. Мені хотілося показувати нових, нових, нових людей», - ділиться пані Тетяна.
Одним із перших до форуму військових письменників долучився відомий миколаївський журналіст, волонтер, кіборг, кавалер ордену «За мужність» III ступеня Олександр Терещенко. Сьогодні з Тетяною Пилипець їх пов`язують дружні й партнерські відносини.
 
«Це наш головний мотиватор. Завдяки Сашкові я багато чого змогла у своєму житті подужати й осягнути. Він таким постійно є барометром правильності. Для нашого внутрішнього барометра. Правильності, як ми рухаємося. Ми мали з ним неймовірний досвід працювати й здійснювати промоцію авторів з фронту у Вільнюсі у Литві. І ми дуже добре працюємо у тандемі. І хочу зізнатися, що саме Олександр показав як вся ця історія власне може ставати родинною», - згадує з теплотою у голосі директорка Львівської бібліотеки ім. Романа Іваничука.
Вже протягом багатьох років з львівською літературною тусовкою товаришують херсонці. Згуртував їх фестиваль «Книжковий Миколай» і директорка книгарні, голова ГО «Книжкова толока» Любов Хомчак.
 
«Ми розробили таку програму, де ми знайомимо з творчістю кожного письменника, кожному був приділений час. Ось саме там з пані Любою ми зустрілися і з Тетяною Пилипець. І на той момент три роки поспіль до нас приїжджала ця «Книжкова толока». До нас на «Книжковий Миколай» у грудні. І ми якби творили далі. Потім Люба пішла у засвіти. Але її робота продовжується натхненно. Форум триває. Письменники їдуть далі. Підхопила цю роботу Таня Пилипець. Ну, і звісно, з Тетяною у нас переплелося все. І творчі якісь події. Та вже потім і просто людські», - ділиться Світлана Думинська, керівниця управління культури Херсонської міської ради.
 
Миколаївська зустріч відбулась в атмосфері дружнього спілкування. Її учасники розставалися один з одним, домовляючись про співпрацю й підтримку у реалізації різноманітних мистецьких задумів й проєктів.
 

 

Більше фото тут

 
 
© 2020-2024 ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Всі права захищені
Розробник web-studio NaturalArt
Угору