В умовах пандемії коронавірусної хвороби, початку російсько-української війни, збільшення кількості пристроїв, які під`єднуються до всесвітньої мережі інтернет, висхідної у геометричній прогресії залежності підприємств, установ й компаній та їх співробітників від цифрових технологій українці стикаються з підвищеним ризиком стати жертвою кіберзлочинців.

Процес інтернет-шахрайства набуває все більших масштабів. Його організатори вигадують нові схеми викачування грошей з користувачів.
Лише на Миколаївщині за фактами шахрайських дій з початку року зареєстровано 2000 кримінальних правопорушень. Безпосередньо у сфері кібершахрайства зафіксовано понад 850 злочинів.
 
У 650 випадках винним особам оголошено підозру.
 
Найбільш вразливою категорією населення є люди поважного віку. З метою запобігання розповсюдженню цього ганебного явища співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України проводять роз`яснювальну роботу з ними.
 
24 жовтня оперуповноважений відділу, лейтенант поліції Юрій Попов поспілкувався із постійними читачами та відвідувачами Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького.
 
«Розповімо про популярні шахрайські схеми в інтернеті й про популярні схеми, які діють сьогодні в Миколаївській області. На що частіше потрапляють люди. Одна з популярних шахрайських схем – це фішинговий лист в месенджері телеграм з проханням проголосувати за племінницю, дитину. А саме за її дитячий малюнок. Люди переходять за цим посиланням, реєструються в телеграмі (через месенджер телеграм). Залишають авторизаційні дані та потім шахраї отримують доступ до цього месенджера. Повністю вимикають користувача від його акаунту і від його імені просять в його знайомих скинути гроші на картку або продовжують розсилати це фішингове посилання по їх знайомим», - говорить Юрій Попов.
 
Фахівці у галузі кібербезпеки радять в жодному разі не реагувати на подібного роду повідомлення.
 
«По-друге, якщо ви вже перейшли за цим повідомленням і залишили свої дані, треба швидко перевірити свої підключення в месенджері, в налаштуваннях. Якщо ви бачите якесь дивне підключення треба його терміново відключити й встановити двофакторну аутентифікацію», - зазначає лейтенант поліції.
 
Також читачів бібліотеки фахівці навчили правил, які допоможуть протидіяти зусиллям зловмисників, що покладаються на методи соціальної інженерії в мережі.
 
«Заняття пройшло дуже плідно. Мені сподобалося. Багато нового я дізналася. Те, що мене цікавило. Просто, доступно, зрозуміло ... Ну, з одним випадком, який я озвучила, я зустрічалася. Подзвонили. Я звернулася до 102. Там мені відповіли, що ви заблокуйте, будь ласка, цей номер. Оскільки я смартфон я придбала нещодавно, я не знала, як це зробити. Говорю, ви не можете це зробити? Якщо ви можете, цей номер заблокуйте. У мене спитали номер, я назвала. Який номер мені дзвонив. Тож допомогли. Дякую в цьому випадку я хочу сказати», - ділиться враженнями мешканка Миколаєва, читачка Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького Людмила Резниченко.
 
А взагалі, шахраї постійно вдосконалюють свої методи, тому важливо бути на сторожі та слідкувати за новими тенденціями в інтернет-безпеці.
 
 
 
 
 
© 2020-2024 ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Всі права захищені
Розробник web-studio NaturalArt
Угору