День Європи, як символ започаткування успішної моделі мирної міждержавної співпраці, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах, традиційно відзначається на початку травня в Україні.

Центральна міська бібліотека ім. М.Л. Кропивницького спільно з Культурно-мистецькою асоціацією «Арт-спокуса» єдність України та Європи вирішили відзначити особливим майстер-класом.
 
Постійних читачок запросили до творчої бібліотечної майстерні на виготовлення варіації традиційного шведського сувеніра – Далекарлійського коника.
 
Традиційний його варіант не має хвоста і має з`єднані вушка. Пофарбований у червоний колір й розмальований біло-синіми візерунками. В іграшки різні розміри. Вони коливаються від крихітних сантиметрових, аж до півметрових.
 
«Ідея таким чином відсвяткувати День Європи, долучитися до святкування Дня Європи, виникла у нашої директорки пані Інги Хоржевської. Вона запропонувала, що можна провести такий цікавий майстер-клас. Дізнатися історію якоїсь країни, помандрувати думками у цю країну. І дізнатися щось цікаве. Виглядає коник Дала, як іграшка. Фігурка коника. В давнину його виготовляли з одним вухом і без хвоста. Але сьогодні вже сучасні майстри сувенірної продукції змінюють забарвлення, естетичне оформлення», - підкреслює керівниця Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова.
 
Сучасні шведські коники традиційно виготовляються й розписуються вручну. Винятком є лише сама його форма. Вирізають її трафаретом за допомогою стрічкової пилки. Звичайно ж, матеріал виготовлення – дерево: сосна, вільха, клен.
 
«Мені дуже сподобалася робота Швеції. Тому що вони надихаються тваринами, які для них є символом. Й коник Дала – дуже цікава робота Швеції. А ще мені дуже сподобалося, позаяк полюбляю працювати з деревом", - ділиться майстриня Ганна Петрик.
 
Тож, якщо вам потрібен подарунок з істинно шведським колоритом, Далекарлійський коник вам точно знадобиться.
 

 

Більше фото тут

© 2020-2024 ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Всі права захищені
Розробник web-studio NaturalArt
Угору