22 березня в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького на презентацію нової книги Галини Запорожченко «Нація мужніх» зібралися справжні поціновувачі патріотичної поезії.

Ця подія продовжила низку бібліотечних заходів, присвячених 50 річному ювілею Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України.

Збірка патріотичних поезій «Нація мужніх» вийшла друком 2023 року у миколаївському видавництві «Іліон». До книжки увійшли різножанрові твори. Їх чільним лейтмотивом є осмислення героїчної минувшини України у споконвічній визвольній боротьбі за державну незалежність, за кращу долю української нації, віра у могутню, вільну державу, у щасливе майбуття українців на рідній землі.
 
Також збірка містить поезії, написані авторкою під час російсько-української війни. Вони про найактуальніше і найболючіше, про те, що зараз на часі.
 
«Тут чотири розділи в яких йдеться і про славне минуле України. І про трагічне наше сьогодення. Але разом з тим воно й героїчне. І тому ми завжди повинні думати про те, аби свої твори прошивати нитками патріотизму. Нитками світлої віри у майбутнє. Тоді ці твори будуть допомагати й нам, і читачам. Поможуть нам боротися і здобувати Перемогу!», - говорить Галина Запорожченко.
 
Під час презентації авторка ділилася з присутніми своїми роздумами про поезію і призначення поета, розповідала про особливе місце історичної теми в її творчості, говорила про плани та, звичайно, читала вірші.
 
Очікувано, що протягом літературного вечора поезії лунало багато. І читали її по-різному. Серед яскравих епізодів презентації співоче виконання творів Галини Запорожченко «Ковила, ти моя ковила» та «Квітуй, кохана Україно!», музику до яких написав Ярослав Малий, а виконав співак Віктор Гембара.
 
Не залишили нікого байдужими відеопоезії «Балада про Конотопську битву», «Дума про Пилипа Орлика», «Спокій древніх гробниць». В них гармонійно поєдналися глибокий зміст, вдало підібраний відеоряд й професійне читання Ольги Банитюк.
Своє привітання колезі з далекої Німеччини надіслала очільниця Миколаївської обласної організації Національної спілки письменників України Віра Марущак.
 
Разом із заслуженою вчителькою України Валентиною Купцовою учні Миколаївського ліцею №2 підготували авторці подарунок - щирий і натхненний виступ.
 
А ще було багато теплих, щирих слів видавчині Анни Румянцевої, художниці-ілюстраторки Світлани Туз, друзів, колег, поціновувачів поетичного слова Галини Запорожченко, поета Леоніда Ржепецького й журналістки Тетяни Даниленко.
 
«Скажу, що її рядками промовляє Україна сьогоднішнього дня. Це наскільки патріотична поезія. Водночас лірична, водночас вона пробирає до самого серця. До самої душі кожного українця. Тому, що так, як вона пише здатні писати лише безмежно закохані у рідну землю, залюблені у нашу Батьківщину, нашу Україну. Це здатна писати людина з українською групою крові. Саме такою є Галина Михайлівна. Ми шануємо, цінуємо її кожне слово. Вона здатна із самих глибин джерел української криниці, себто нашої духовності, промовляти до кожного і кожної із нас!», - ділиться враженнями Леонід Ржепецький.
 
Презентація книги Галини Запорожченко «Нація мужніх» стала справжнім святом патріотичної поезії в бібліотеці!
 

 

 

 

 

Більше фото тут

© 2020-2024 ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Всі права захищені
Розробник web-studio NaturalArt
Угору