Усі речі, які оточують українців, просякнуті символізмом. Адже від наших предків нам передалася віра в силу різного роду оберегів й магічних символів.

Обереговий зміст несе й форма предмета і сам метод його виготовлення. Одним з таких потужних українських оберегів була і є підкова. Коваля ж вважали не просто популярним майстром, а й чаклуном. А кузню святилищем вогню, де вшановували головного бога творчої сили, бога – коваля Сварога.

20 березня, у міжнародний день щастя, який введено, щоб визнати його важливість в житті кожної людини, постійні читачки – відвідувачки бібліотечних, мистецьких майстер-класів власноруч виготовляли підкову. Як символ загального для всіх українців щастя у вигляді перемоги й миру.
 
«Адже підкова – це старовинний оберіг щастя в родині. Його вивішували на зовні, біля хати. Або в самій хаті. І все залежало від того, як правильно підвісити підкову. Тож, сьогодні ми не тільки виготовляли декоративну підкову на щастя, але ще й дізналися, чому саме підкова стала ознакою щастя, оберегом щастя. Як правильно її застосовувати, які функції вона повинна виконувати», - говорить організаторка майстер-класу, керівниця Культурно-мистецької асоціації «Арт-спокуса» Валентина Кривцова.
 
Виготовляючи оберіг-підкову сучасні майстрині використовують в їх оздобленні декоративні елементи. Це й монети, дзвоники, різноманітні орнаменти, штучні квіти, додають горіхи й перець, обов`язково насіння, ягоди.
 
«Що ми сьогодні робили? Ми сьогодні робили підкову-оберіг. Більш такого домашнього, гарного оздоблення у Прованс стилі. Прованс стиль - це такий сільський стиль, який має в собі ось такі трав`яні, рослинні елементи. Тут ми додали часничок, який оберігає від злого ока. Тут ми додали й горішок для міцності духу. Перчинку для здоров`я наших чоловіків в родині. Тут ми додали зерно різне», - додає майстриня Віра Жевнер.
 
Виготовлені власноруч оберегові підкови виглядають доволі оригінально, витончено. Їх можна використовувати в оздобленні інтер`єру, або дарувати у подарунок. А взагалі її може зробити кожен. Тоді оберіг обов`язково виконуватиме ті функції, які потрібні вам тут, зараз й сьогодні.
 

 

Більше фото тут

© 2020-2024 ЦМБ ім. М.Л. Кропивницького Всі права захищені
Розробник web-studio NaturalArt
Угору