Зустріч із країною

Ukraїner. Країна зсередини [Текст] / упор. О. Кузема, Н. Понеділок, С. Анжелюк, авт. тексту, авт. проєкту, авт.передм. Б. Логвиненко. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. - 312 с. : іл., фот.

«Шляхи мої неміряні, гори мої неважені…» – так у хрестоматійному вірші нашого відомого поета Тодося Осьмачки промовляє Україна до свого нащадка. Так у скрутні для державності і нації часи автор вимріяв щастя і спокій нашої землі «в руці Господній». А шляхи й гори, птахи й води, діти і щастя – усе, про що написав поет, – сьогодні постають перед нами в своєму різноманітті на сторінках свіжого науково-популярного видання «Ukraїner. Країна зсередини».

Книга одразу приваблює читача своїм дизайном і відмінною поліграфічною якістю. Вона є частиною великої праці, яку виконали учасники проєкту Ukraїner. Ця ініціатива покликана відкрити Україну для світу, а найперше – для нас, її мешканців, створити такий образ нашої держави та її культурно-історичних регіонів, що буде позбавлений популярних стереотипів, відтак – сформувати нові можливості для ідентичності. На сучасному етапі державотворення і самоусвідомлення українців мета Ukraїner актуальна, благородна і дуже об’ємна, адже потребує часу, коштів і значної консолідації сил.

Для того, щоб ця книга побачила світ, команді Ukraїner довелося здійснити шістнадцять дослідницько-документальних експедицій, подолати 100 тисяч кілометрів доріг (дуже різних) і відвідати понад 400 населених пунктів. Вражає ця титанічна праця, а особливо імпонує те, що поряд із визначними природними об’єктами України, відомими й маловідомими архітектурними пам’ятками, інженерними спорудами творці проєкту пишуть про наших земляків – конкретних людей, які живуть, надихаються, святкують, мріють, щоденно займаються своєю працею і пожинають її плоди. Це дуже важливо і для героїв історій Ukraїner, і для їхніх читачів. Я вважаю, що саме в зміні і в поєднанні точок зору, в умінні спостерігати з висот квадрокоптера, який показує широкі степи, море й могутні гори, і наближатися до особистості людини, яка невідома загалу, але прекрасна тим, що любить і вміє, – саме в цьому сила проєкту і цієї книжки зокрема. Тому варто читати, ділитися прочитаним, пригадувати власні подорожні історії і планувати нові – в них неодмінно будуть цікаві люди і краєвиди.

Дмитро Семчишин, поет, бібліотекар, к. філол. н.

Розробник web-studio NaturalArt
Угору